Metoda Ludmily Mojžíšové

Metoda Ludmily Mojžíšové

Je ucelený systém léčby funkční ženské neplodnosti. Pomáhá ženám, které nemohou otěhotnět k vytouženému miminku. Metoda je také úspěšně využívaná v léčbě bolestivé menstruace, bolestí kostrče, bolestivého pohlavního styku, bolestí zad nebo při inkontinenci.

Jak metoda funguje?

Metoda pracuje na podkladě úzkého propojení vnitřních orgánů a pohybového aparátu. Pokud vše funguje správně, jsou ženské pohlavní orgány, svalové i pojivové tkáně dobře cévně zásobeny prostřednictvím vegetativního nervového systému. Vlivem nesprávného napětí svalů se může pánev překlopit a vytočit, následně se změní stereotyp dýchání a celá oblast se nedostatečně cévně i energeticky zásobí. Cílem terapie je tedy srovnat pánev do správného postavení a zoptimalizovat napětí svalů v okolí tak, aby byla pánev dostatečně pevnou základnou pro páteř a celé tělo.

Příčiny nerovnováhy

Je zde několik příčin, které mohou vést k nerovnováze v oblasti pánve. Nejčastějším důvodem jsou oslabené břišní a hýžďové svaly. Příčinou oslabení může být nedostatek pohybu, sedavá práce, rodinné predispozice. Dále je to jednostranné pracovní nebo sportovní přetížení, které není kompenzováno vhodnou pohybovou aktivitou nebo strečinkem. Příčinou změněného napětí může být také úraz nebo pád na kostrč. V neposlední řadě ovlivňuje stav reprodukčních orgánů psychika. Do oblasti pánevního dna se promítají nevyřešené vztahy v rámci rodiny, vztah s matkou, partnerem, traumatizující sexuální zkušenost. Neméně závažný je dlouhodobý stres, na který tělo reaguje překrvením kosterních svalů a mozku a odkrvením vnitřních orgánů. Vlivem stresu je vyplavován hormon prolaktin, jehož zvýšená hladina může být příčinou neplodnosti.

Průběh terapie

V rámci vstupního vyšetření je proto důležité pečlivě zhodnotit celkový stav pacientky, aby bylo možné co nejlépe individuálně přizpůsobit terapii a cvičení. Harmonogram léčby je závislý na menstruačním cyklu ženy. Návštěvy u fyzioterapeuta jsou vždy naplánovány po menstruaci a před ovulací. Součástí terapie je mobilzace kostrče, páteře, žeber a křížokyčelního skloubení. Naučíte se správnou techniku cviků a v průběhu léčby se cvičení kontroluje a opravují se případné chyby. Dostanete instruktáž o pitném režimu a pohybových stereotypech běžného dne tak, aby se blokády neopakovaly. Následně docházíte na fyzioterapii minimálně jednou za měsíc. V průběhu léčby se přidávají další cviky a léčba se řídí individuálně.

Pro udržení pánve ve správné pozici je důležité cvičit každý den. Vypracování svalů často trvá několik měsíců, proto je nutná Vaše trpělivost. Doba, kdy se projeví změny, je ovšem individuální. Vždy záleží na Vašem denním režimu, a zda dokážete naučené principy integrovat do všedního života nebo sportovních aktivit.

Kombinace s ostatními metodami

Každý fyzioterapeut je individuální osobnost, vzdělaný v různých typech kurzů a školení. Některý dodržuje striktně naučené postupy v rámci školení Metody Ludmily Mojžíšové, jiný terapii doplňuje dalšími metodami, tak aby zefektivnil léčbu.

Pokud je to potřebné, využívám v terapii techniky z jógy a hormonální jógy. Při instruktáži cviků se řídím zásadami podle konceptu Spirální dynamiky a zařazuji i cviky, které součástí metody nejsou, aby se celý proces léčby podpořil. 

 

Mgr. Markéta Muchová

Objednat se na fyzioterapii

 

Aktuality

26. 2. 2024

Možnost pronájmu tělocvičny a ordinace na víkendy. Nebo možnost práce pro fyzioterapeuta/ maséra o víkendu. Pro bližší informace nás kontaktujte na info@fbbrno.cz.

25. 2. 2024

Pokud jste spokojeni s námi a s naší terapií, budeme moc rády za vaše hodnocení.

24. 2. 2024

Máme nového fyzioterapeuta Bc. Pavla Horského.

Využijte do 15.4.  akční cenu fyzioterapie 850 Kč nebo 3750 Kč za permanentku 5 terapií (5 x 750).

Do poznámky v Reserviu napište AKCE Pavel. Objednání ZDE

31. 1. 2024

Nyní DÁREK k masáži od Pavla (víkendy). K první masáži navíc půl hodiny - masáž plosky nebo hlavy a obličeje.  Objednání ZDE

20. 11. 2023

DÁRKOVÉ POUKAZY v prodeji on-line nebo v ordinaci. Udělejte svým blízkým radost :).

Objednávejte ZDE.

 

21. 9. 2023

SKUPINOVÉ CVIČENÍ

Aktuální rozvrh skupinových lekcí najdete přímo v rezervačním systému odkaz zde  https://fbbrno.cz/cviceni/rozvrh/. Těšíme se :) 

13. 6. 2023

Milí klienti, máme nový článek na blogu o Metodě Ludmily Mojžíšové. Doporučujeme přečíst i těm, kteří zrovna nechtějí otěhotnět ;). Metoda skvěle funguje i pokud Vás bolí záda ;).Ke článku tudy https://www.fbbrno.cz/clanky/metodou-ludmily-mojzisove-nejen-k-vytouzenemu-miminku/

3. 9. 2022

Skupinové cvičení od září ZDRAVÁ ZÁDA - PONDĚLKY, STŘEDY a ČTVRTKY večer,  CVIČENÍ PRO TĚHOTNÉ - PÁTKY 17:00 Více zde https://fyzio-balance.reservio.com/skupinove-lekce-fb. Těšíme se na Vás ;)