• Úvod
  • Články
  • Lymfatická masáž je velmi prospěšná a pomáhá s řadou zdravotních problémů
Lymfatická masáž je velmi prospěšná a  pomáhá s řadou zdravotních problémů

Lymfatická masáž je velmi prospěšná a pomáhá s řadou zdravotních problémů

Lymfatickou masáž považuje hodně žen jen za kosmetický zákrok. Třeba při celulitidě. Spousta z nich netuší, že nám může pomoci s řadou nepříjemných nebo i zdravotních problémů.

Jak poznáte, že váš lymfatický systém nefuguje?


Typickým příznakem toho, že lymfatický systém nefunguje, jak by měl, jsou například otoky nohou i jiných částí těla, chronická únava a bolesti hlavy. Někdy také vyšší sklon k infekčním chorobám horních cest dýchacích (anginy, chřipky, různé záněty). Masáž, odborně drenáž, je může v řadě případů odstranit či zmírnit.

Lymfatický sytém je důležitý pro naši imunitu


Jde o důmyslnou síť cév, podobnou krevnímu systému. Odvádí z tkání odpadní produkty metabolismu, vodu, ionty a bílkoviny, ale také cizorodé látky a choroboplodné zárodky.

Mohou to být i různé jedy, zplodiny látkové výměny, které nebyly vyloučené nebo vznikly až ve střevě, hlavně toxické nežádoucí mikroorganizmy. Střevem může do těla proniknout i zbytek léků a jiných nežádoucích bílkovin (může být i po očkování), které tak mohou, i když to nechceme, obíhat tělem.

Součástí systému jsou lymfatické uzliny, ve kterých se soustřeďuje větší množství lymfocytů a makrofágů, tedy bílých krvinek. Ty likvidují potenciálně škodlivé buňky a látky. Vyčištěnou tekutinu vracejí zpátky do krve. Lymfatický systém je důležitou součástí naší imunity. Jde o jakousi čističku odpadních vod nebo spíš tekutin v tkáních.

Stimulace lymfy pro lenochy


Lymfa, čirá tekutina, necirkuluje v těle díky srdci. Její plynulý tok zajišťuje tlak svalů, tedy fakt, že se hýbeme. Lidé, kteří pohyb zanedbávají (stejně jako zdravý životní styl), mohou mít s její cirkulací problémy. Pokud lymfa, tedy míza, správně neproudí, má větší sklon stagnovat. Systém se zanáší a nefunguje tak efektivně, jak by měl.

Proto by i zcela zdraví lidé měli absolvovat jednou až dvakrát do roka lymfatickou masáž.

Povzbudí činnost zmíněného systému, odplaví odpadní látky, případně zmírní otoky. Působí i proti únavě, posiluje imunitu a zlepšuje pokožku.

Proti sloní ruce


Má rovněž zdravotní význam. Třeba u nádoru prsu odstraňují lékaři spolu s karcinomem i lymfatické uzliny v podpaží. Nádorové buňky se v nich často zachytí a šíří dál do těla. Jenže bez uzlin lymfa hůře proudí.

Ženám snáz otéká paže a jsou náchylnější k jejímu infikování, vzniku růže nebo k vytvoření tzv. sloní ruky, tedy k chronickému otoku, a dalším nežádoucím změnám v postižené končetině. Pravidelné lymfatické masáže pro ně mají veliký význam. Zlepšují stav paže a mírní riziko uvedených komplikací.

Kdy má lymfatická masáž největší smysl?


Drenáž zmenšuje otoky i u chronické žilní nedostatečnosti, která je příčinou křečových žil, podobně jako otoky vyvolané úrazy.

Má smysl rovněž pro diabetiky a pacienty s migrénami, při akné, celulitidě, osteoporóze, roztroušené skleróze, po mozkových mrtvicích, operacích kloubů a tak dál.

U těchto potíží nestačí jedna masáž, bývá nutná jejich série - dvakrát týdně po dobu pěti a více týdnů. U každé ze zdravotních potíží je to trochu jiné. Když se je povede zmírnit, obvykle stačí chodit v delším intervalu na udržovací zákrok.

Zdravotní pojišťovny hradí masáž ženám s odstraněnými uzlinami při rakovině prsu, po některých gynekologických operacích a při chronické žilní nedostatečnosti. Ale i při opakovaných růžích, po úrazech a dalších potížích. Jinak si ji pacient obvykle platí sám.

Málo známé riziko


Lékaři a zdravotníci využívají jak lymfodrenáže ruční, tak přístrojové, nejednou je dokonce kombinují. Měl by ji dělat jenom člověk vyškolený. Masér musí nejprve uvolnit jednotlivé uzliny, aby se lymfa nikde nehromadila a volně odtékala.

To platí i pro využití přístrojů. Pracují s pulzní vlnou. Působí na celý obvod ruky či nohy. Než je masér spustí, musí rozmasírovat zatuhlá místa ručně. Stejně tak musí uvolnit uzliny v jednotlivých lymfatických centrech (v tříslech, v podpaží, nad klíční kostí...). To v kosmetických salónech často nedělají. Hrozí pak poškození lymfatického systému i okolních tkání, které je někdy nevratné.

Cviky, dech i punčochy


Při problémech s prouděním lymfy se nespoléhejte jen na masáže. Měli byste se také pravidelně věnovat speciálním cvikům. Naučíte se je pod dohledem zdravotníka. Bývají zaměřeny na posílení svalů, které podporují proudění mízy.

Při ochablých svalech a otékání nohou způsobených špatným prouděním lymfy je často potřeba nosit kompresní punčochy podobně jako u křečových žil. Svaly získají díky nim oporu a mírní pak hromadění lymfy, tedy i otoky.

Užitečné je, když zvládnete břišní dýchání: při nádechu zvedáte pouze břicho, nikoli hrudník. Naučit se ho můžete od lymfologů, fyzioterapeutů stejně jako instruktorů jógy a taj-či. Pomáhá rovněž stoupání na špičky a pohupování z pat na špičky. Stejně jako chůze a cvičení na nestabilních plošinách (aktivují důležité svaly) nebo nášlapných ježcích (stimulují reflexní body).

Vedle dýchání mají na správné proudění mízy vliv i pitný režim a držení těla.

 

Autorka článku: Petra Fillová

OBJEDNAT MASÁŽ


 

Aktuality

15. 4. 2024

Pokud jste spokojeni s námi a s naší terapií, budeme moc rády za vaše hodnocení. Jako poděkování za Váš čas, budete mít 15 % SLEVU na další fyzioterapii nebo masáž.

26. 2. 2024

Možnost pronájmu tělocvičny a ordinace na víkendy. Nebo možnost práce pro fyzioterapeuta/ maséra o víkendu. Pro bližší informace nás kontaktujte na info@fbbrno.cz.

20. 11. 2023

DÁRKOVÉ POUKAZY v prodeji on-line nebo v ordinaci. Udělejte svým blízkým radost :).

Objednávejte ZDE.

 

21. 9. 2023

SKUPINOVÉ CVIČENÍ

Aktuální rozvrh skupinových lekcí najdete přímo v rezervačním systému odkaz zde  https://fbbrno.cz/cviceni/rozvrh/. Těšíme se :) 

13. 6. 2023

Milí klienti, máme nový článek na blogu o Metodě Ludmily Mojžíšové. Doporučujeme přečíst i těm, kteří zrovna nechtějí otěhotnět ;). Metoda skvěle funguje i pokud Vás bolí záda ;).Ke článku tudy https://www.fbbrno.cz/clanky/metodou-ludmily-mojzisove-nejen-k-vytouzenemu-miminku/

3. 9. 2022

Skupinové cvičení od září ZDRAVÁ ZÁDA - PONDĚLKY, STŘEDY a ČTVRTKY večer,  CVIČENÍ PRO TĚHOTNÉ - PÁTKY 17:00 Více zde https://fyzio-balance.reservio.com/skupinove-lekce-fb. Těšíme se na Vás ;)